jueves, 11 de mayo de 2023

Årstider

 I mange land forandrer naturen seg gjennom hele året.

 At naturen forandrer seg, betyr at det skjer noe med den, for eksempel at trærne skifter farge.

Forandringene i naturen kaller vi årstider.

I Norge har vi 4 årstider. Det betyr at naturen og været forandrer seg fire ganger på et år. De fire årstidene heter vinter, vår, sommer og høst.

I disse månedene er det vinter i Norge: desember, januar og februar. Været forandrer seg litt etter litt, og noen ganger kan det føles som det er vinter i november og i mars også.

Om vinteren er det kaldt og mørkt. Det blir mørkt tidlig om ettermiddagen. Temperaturen synker ofte til under 0 grader celcius. Da sier vi at det er minusgrader. Når det er minusgrader er det viktig å kle seg godt. Man kan kle seg med tykk jakke, skjerf, lue og votter.

Ofte er det snø og is. Vann som blir 0 grader fryser til is. Det blir glatt på veiene. Det er viktig å ha varme sko som ikke sklir. På bilen må vi ha vinterhjul.

I naturen hviler mange dyr og planter. Plantene vokser ikke om vinteren.

Mange liker å være ute i naturen om vinteren. Vi kan ake og gå på ski på snøen. På isen kan vi gå på skøyter.

I disse månedene er det vår i Norge: mars, april og mai. Det er stor forskjell på været disse månedene. I mars kan det fortsatt føles som vinter med snø og minusgrader. I mai er det ofte sommervarme.

Om våren begynner det å bli varmere. Når det blir varmere, sier vi at temperaturen stiger. Snø og is smelter og blir til vann. Det blir lysere ute. I mai er det lyst hele kvelden.

Trær og andre planter i naturen begynner å vokse. Trær og busker får nye blader. Mange planter får nye blomster. Fuglene kommer tilbake. Dyr og fugler får unger.


I disse månedene er det sommer i Norge: juni, juli og august.Sommeren er den varmeste tiden på året. Temperaturen stiger. Det er lyst om dagen og det er lyst om natten.Trær og planter vokser. Mange planter blomstrer i mange farger. Frukt, bær og grønnsaker vokser også. Noen bær og grønnsaker er modne og kan spises om sommeren. Mange blir modne i august og september.Dyreunger og fugleunger
vokser og blir store.



I disse månedene har vi høst i Norge: september, oktober og november. Det er stor forskjell på været i disse månedene. I september kan det være lyst og ganske varmt fremdeles. I november er det mørkt og ofte kaldt.


Om høsten blir det litt etter litt kaldere i luften. Det blåser og regner mye mange steder. Bladene på trærne blir gule, oransje, brune og røde. De fleste

blomster visner. Frukt og bær blir modne. At en frukt er moden betyr det at den er klar til å spises. Mange plukker frukt i hagen og noen plukker bær i skogen. Å plukke frukt og bær betyr at man tar frukten ned fra trær og busker. Til slutt faller bladene av trærne. Det er snart vinter. Mange trær og busker slutter å vokse.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Jobbintervju