martes, 26 de junio de 2012

Typisk norsk?

Vet dere hva slags matretter dette er?

Smalahove

Smalahove, smalehovud eller kjelte er en matrett av svidd, røykt og kokt hode av lam eller sau.
Hodene kan også flås og tørkes før ferdig tilberedning.
Retten har lange tradisjoner på vestlandet i Norge, særlig  på Voss i perioden før jul, og oppstod for å utnytte all mat på dyrene.

Smalahove betraktes - es considerado- i dag  av mange, blant annet turister, som en eksotisk delikatesse. 

Ingredienser
1 hode av sau

Saltlake:
6 liter vann
1,5 kg salt
175 g sukker

Poteter 
Kålrot
Dette er en spesiell rett som det nok er mange meninger om. Den brukes på vestlandet og regnes som en delikatesse av mange. Det er nok og mange måter å tilberede hodet på og flere typer tilbehør.

Her er en:
Sauehodet svis for hår og hud, deles i 2 på langs og vannes ut over natten. Legges så i saltlake i 3 døgn. Etterpå røkes hodet og tørkes så på ett luftig sted. Man kunne så koke suppe på hodet og så servere det med kraft, poteter, kålrot og flatbrød. Kjøttet er ferdig når kjøttet  løsner fra kjevebene Ca 2,5 timer. Hver gjest kan da plukke ut kjøttet fra hodet og spise det rullet inn i flatbrød. Flatbrødet dyppes først i suppen. Øl og akevitt hører til.

Å spise smalahove:

Man starter med øret. Her er det mye fett, og da gjelder det å få det i seg mens det er varmt. Det samme gjelder øyet. Man starter ved fremre del av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut, og da kommer en lett til og kan få tak i øyet. Øyet snittes varsomt opp og man skraper ut eplet. Det som da er igjen; øyemuskelen, regner mange som det beste på hele sauen. Men det må spises mens det er varmt. En annen delikatesse for mange er tungen. Så spiser man seg nedover hodet og i området rundt kjeven finner man det kjøttet som er minst fett.

Variasjoner er: 
Det er forskjellige meninger om salting og utvanning. Ofte får man hodene ferdig saltet og da skal de evt bare vannes ut, men det kommer an på hvor salte de er.

Som en kuriositet kan det nevnes at dem som er tøffe nok til å spise øyet kan få en ekstra opplevelse ved å først marinere det litt i akevitt. Legg øyet i drammeglasset. La det ligge noen sekunder, for deretter å ta hele innholdet i drammeglasset i en engang.


Ribbe
ribbe

Det er ikke mange norske hjem uten ribbe i løpet av jula, og det store samtaleemnet er om svoren er like sprø som i fjor. Under finner du noen lure knep for å få den beste ribba.

Ribbe er kongen på det norske julebordet. Nordmenn spiser hele 3 millioner kilo ribbe i løpet av jula. Over halvparten av oss spiser ribbe på julaften, mens 31 prosent spiser pinnekjøtt.

Når det er sagt spiser de aller fleste både ribbe og pinnekjøtt i løpet av hele juletiden.
2 porsjoner
1 kg tynnribbe eller familieribbe
1 ½ ts salt
1 ts pepper
ca. 1 dl vann


Pinnekjøtt med kålrotstappe

Pinnekjøtt




SLIK GJØR DU:
Fremgansmåten

Beregn 500-600g pinnekjøtt pr voksen


2-3 poteter pr person


Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben og vann ut kjøttet i rikelig vann i ca. 30 timer i romtemperatur.


Legg bjørkepinner uten bark i bunnen av en stor kjele. Fyll vann slik at det akkurat dekker pinnene og legg kjøttet over. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca 2 1/2 time. Pass på så det ikke koker tørt.


Før servering kan du legge kjøttet i langpannen og grille det litt i ovnen, men pass på så det ikke brenner seg.


Pinnekjøtt serveres med vossakorv, kålrotstappe, kokte mandelpoteter, kokesjy og sennep.



kålrotstappe





rømmegrøt


4 porsjoner:



1 liter seterrømme
3 ½ dl hvetemel
1 liter melk
2 ts salt



Slik gjør du:



Kok rømmen under lokk i 2 minutter. 
Rør i halvparten av melet. 



Rør kraftig, så kommer smøret fram.
 Skum av smøret og rør i resten av melet. 



Spe med melken og rør til grøten er jevn og helt uten klumper. 
Kok grøten i 3 minutter. Smak til med salt. 



Bruk smøret fra rømmen på grøten ved servering. Serveres med sukker og kanel, og gjerne en god spekeskinke på flatbrød ved siden av. 



fårikål

750 gr bog, bryst, side, kam til seu
1kg hodekål
2ts salt
1ts hell eller grovknust pepper
2ss hvetemel 
Ca 4,5 dl vann
persille
3 porsjoner poteter


lutefisk





Tilberedning:

legg fisken i ildfast form, med skinnsiden ned.
dryss over ca 2 ss salt og la dette stå 1 times tid for å trekke ut væske.
slå av væsken, dryss over resten av saltet og dekk formen med folie.
settes i ovnen, forvarmet til 200 gr., ca 40-60 min.
skjær bacon i småbiter, og stek sakte - da får man endel baconfett.

ertestuing:
5 dl erter, 
1 ts sukker
1 ss margarin
1/2 dl fløte
salt og pepper
ev. litt muskatnøtt eller timian
- ertene settes i rikelig med vann over natten.
kok ertene under lokk, 2-3 timer.rør kraftig, bruk evt. stavmikser
ha i resten av ingrediensene.
- serveres med f.eks. mandelpotet, gulrøtter, ertestuing, sprøstekt baconbiter og baconfett.
sennep og grovkvernet pepper.


gravlaks

Gravlaks med dill og cognac (4 pers)

Å grave sin egen laks er lettere enn en skulle tro, her har du oppskriften.

Ingredienser:
1 kg laks
4 ss salt
4 ss sukker
2 ts sort, grovkvernet pepper
saften av 1 sitron
1 bunt dill
1/2 dl Cognac

Fremgangsmåte:
Velg midtstykket, skjær laksen i to langs ryggbenet, og la skinnet sitte på. Fjern alle ben med en laksetang eller pinsett.

Bland sammen alt krydderet, og dryss dette på laksefiletene. Press sitronsaften over og dryss på den finhakkede dillen. Til slutt heller du cognac over begge filetene.

Legg nå filetene med kjøttstykkene mot hverandre, og ha dem i en stor plastpose som du presser alt luften ut av.

Legg dette i kjøleskapet, og snu på posen to ganger i døgnet. La laksen på hvile i 3 døgn. Hell da bort laken, og del laksen i passende stykker.

Rakfisk


Fremgangsmåte:

Skjær rødløken i skiver. Legg skivene på et fat.
Smør sennep og rømme 
på lefsene. Skjær rakfisken i så tynne skiver du klarer. Legg dem på lefsene og 
rull sammen. Del opp lefsene og sett dem på skiver av rødløk. Legg lakserogn på 
toppen som pynt.

Ingredienser:

1 stk rakefiskfilet
1 stk rødløk
2 ss lakserogn
2 ss sennep
3 ss rømme
lefser


kransekake




Kransekake er en kake laget av mandler, melis og eggehvite. Den serveres ofte ved høytider som jul og brylluper, og gjerne også på bursdager.

Kransekaka lages ved å steke ringer i ulike størrelser i kransekakeformer, som så blir stablet i en pyramideformet konstruksjon som er festet sammen og pyntet med melis, smellbonboner og eventuelt små flagg. På toppen kan det f.eks. settes en figur som passer for anledningen.

En tradisjon i bryllup er at bruden og brudgommen setter fingrene på hver sin side av den øverste ringen og løfter; hvor mange ringer som blir med den øverste er en spådom om hvor mange barn de skal få.

Kransekakestenger er en velkjent variant av kransekake, som ofte tillages som småkaker, for eksempel til julebaksten. Samme deigen benyttes, men istedtfor å trille ut ringer og steke i kransekakeformer, blir deigen formet i fingetykke porsjonsbiter 5-8 cm lange. De stekte kransekakestengene pyntes gjerne med striper av melisglasur slik som den vanlige kransekaken. Enkelte har andre vaner, som f.eks. å dyppe en del av kaken i smeltet sjokolade.







Ingredienser

Sukkerbrød:
6 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll:
1 dl blåbær, lettsukrede
1 dl bringebær, lettsukrede
4 dl kremfløte
1 ss sukker

Pynt:
4 dl kremfløte
1 ss sukker
5-6 dl friske eller løsfryste bringebær eller jordbær
2-3 dl friske eller løsfryste blåbær












å svi, å røyke, å koke... tostar, ahumar, cocer
å fla....................................desollar, desplumar
å tørke, å uttørke.................secar, deshidratar
å tilberede.................................................guisar
å skume................................................espumar
å beregne.................................estimar, calcular
å betrakte, å regne.......................... considerar

rett.........................................plato, justicia, ley
fremgansmåte....preparación, modo de hacerlo
tilberedning............................preparación guiso
saltlake.................................................salmuera




No hay comentarios:

Publicar un comentario

Jobbintervju