lunes, 10 de octubre de 2011

Helse i Norge


Barn og helse



Barn i Norge har rett til gratis helsekontroller. De to første årene blir barna og foreldrene ofte innkalt til helsekontroll. Kontrollen skjer på en helsestasjon i nærheten av hjemmet. Det er vanlig at en familie får en fast helsesøster. I løpet av disse årene får barna tilbud om forskjelige vaksiner. Helsesøster undersøker også om barnets utvikling er normal: vekst og vekt, reaksjonsevne, syn og hørsel, Av og til er det også en lege til stede på kontrollen.
Barn går gratis til lege til de fyller 7 år. Det er også gratis å gå til lege under graviditet.
Når barna fyller ut tre år, får de innkalling til tannlege. Alle går gratis til tannlege til og med det året de fyller 18 år, må betle litt selv, avhengig av hvor i landet de bor. Tannlegen informerer foreldrene om hvordan de kan passe på barnas tenner.
Nesten alle skoler har en helsesøster og en skoletannlege som undersøker barna en gang i året. Elevene kan snakke med helsesøster om ting som de er opptatt av. Helsesøster- og alle leger- hr taushetsplikt.


Helse i Norge

I Norge har alle rett til hjelp hvis de er syke. Når du går til lege, må du betale en engenandel. Det er myndighetene som bestemmer hvor stor egenandelen skal være.
I juli 2001 innførte myndighetene fastlegeordningen. Det betyr at alle skal ha en fast lege som de går til hver gang de er syke.
Alle som blir akutt og alvorlig syke, kan ringe etter ambulanse på telefonnummer 113. Det er gratis. Det er også gratis å ligge pa sykehus i Norge. Dessverre er det ikke alltid god plass på sykehusene, og noen steder må pasientene ligge på gangen.

Hvis man skader seg i helgene eller ikke kan gå til fastlegen, kan man gå på Legevakten. Det tar de imot personer med akutt skade, for eksempel beinbrudd eller ulike sårskader. Det kan ofte være lang ventetid på Legevakten.

Det er ikke så billig å gå til tannlege i Norge. Hos tannlegen må alle over 20 år betale full pris, og det kan være veldig dyrt. Mange vil at vi skal ha en ordning med egenandel hos tannlege også, for det er viktig å holde tennene i orden.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Jobbintervju