viernes, 7 de octubre de 2011

Årets måneder



JANUAR
Januar har 31. dager. Romerne gjorde i år 153 januar til årets første måned. Navnet betyr "viet til Janus" - guden som hadde to ansikter og kunne se til begge sider samtidig.

FEBRUAR
 Navnet februar viser til den renselsesfesten som i det gamle Roma ble viet Februus, underverdenens gud. Ved festen skjenket man gaver til de døde.

MARS
Mars var den første måneden i den romerske kalender. For romerne var det naturlig å tenke seg at året begynte med våren, og de oppkalte derfor den første måneden etter fruktsomhetsguden Mars. 

APRIL

April kommer av det latinske ordet "aperire", som betyr å åpne. I denne måneden åpner jorden seg for solen og den nye sæden. Ordet kan også ha sammenheng med den greske fruktbarhetsguden Afrodite.

MAI

Mai er årets femte måned og har 31. dager. Månedens navn kommer fra den romerske naturguddommen Maius. Guden Maius og gudinnen Maia ble i Roma feiret med en stor vårfest 1. mai.

JUNI
Årets sjette måned har 30 dager og er oppkalt etter den romerske gudinnen Juno. Hun var Jupiters vakre hustru, og ble ansett som himmelens og jordens dronning. Juno var kvinnenes egen gudinne og representerte det typiske kvinnelige. Hun var særlig knyttet til ekteskap og fødsler. Herfra stammer forestillingen om at Juni skulle være en spesielt lykkebringende måned å gifte seg i.

JULI
Den romerske statsmannen Julius Cæsar har gitt navn til årets syvende måned, som har 31 dager. I år 46 før kristus innførte Julius Cæsar den julianske kalender, 


AUGUST
Årets åttende måned er oppkalt etter den første romerske keiser, Augustus. I følge tradisjonen ville Augustus ikke være dårligere enn sin adoptivfar, Julius Cæsar, som fikk juli med 31 dager oppkalt etter seg. Derfor sørget Augustus for at august fikk like mange dager.


SEPTEMBER

September kommer av det latinske navnet Septem som betyr syv. Den var den syvende måneden i den romerske kalender, og er den niende i den gregorianske. 

OKTOBER

Navnet oktober kommer av Octo som betyr åtte på latin. Dette var den åttende måneden i den romerske kalender, og er den tiende i vår kalender. Oktober har 31 dager.

NOVEMBER

Novem betyr ni på latin. Dette var den niende måneden i den romerske kalender, og er den ellevte i vår kalender. Den er den siste av høstmånedene, og den bærer tydelig bud om at vinteren står for døren.




DESEMBER
  Denne månedens navn er også en nummerbetegnelse. Den var nummer 10 i rekken av månedene i den romerske kalender, og fikk derfor navn etter det latinske ordet 10, Decem.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Jobbintervju